вторник, 24 декабря 2013 г.

Молодь Макіївки в боротьбі за екологію рідного краю

https://plus.google.com/photos/109112607669403693229/albums/5960881423118549489?authkey=CKXozLSG9KfHgAE
    Вирішення екологічних проблем на принципах сталого розвитку задекларовано Україною з моменту підписання Програми дій на 21 сторіччя в Ріо- де- Жанейро в 1992 році.
    Підтвердила бажання молоді міста йти шляхом вирішення проблем громади на засадах сталого розвитку міська екологічна конференція «Освіта для збалансованого розвитку» серед студентів вищих навчальних закладів 1-2- рівня акредитації , учнів шкіл та професійних навчальних закладів, яка нещодавно була проведена у  ДВНЗ «Макіївський політехнічний коледж».
    Конференція відбулася за підтримки управління освіти міської ради, ММГО «Екологічна варта» та адміністрації коледжу . Координатор осередку коледжу « Екологічна варта» - Коваленко Л.М.. Спільно з колегами з циклової комісії природничих дисциплін коледжу (Шумілін І.А , Стеценко Т.Ю., Іваннікова Л.О., Солодовник Ю.В.) Людмила Микифорівна стала ініціатором , організатором і учасником конференції .

    Бажаючих презентувати свої проектами та ознайомитися з роботами інших дослідників виявилося немало. Були учасниками представники 15 навчальних закладів міста ( 11 загальноосвітніх шкіл, ДВНЗ "Макіївський політехнічний коледж", ДВНЗ "Макіївський промислово-економічний коледж, педагогічного училища та гірничого ліцею). Автори сценарію конференції Коваленко Л.М. і Дзюба Т.І. цікаво побудували захист проектів. Наукові, інформаційні доповіді чергувалися з театралізованими проектами студентів коледжу і учнів МЗШ № 80, що, безумовно, привернуло увагу до виступаючих і викликало бажання показати себе.
    Протягом трьох годин учасники конференції були охоплені духом здорового суперництва. Особливо приємно відзначити доброзичливість зали: оплески супроводжували кожен виступ .
Членам журі (директору ДВНЗ "Макіївський політехнічний коледж" Багрій С.Я., її заступнику з виховної роботи Станкевич О.В., завідуючу відділенням перших курсів Сафіної Л.М., голові міської громадської організації «Екологічна варта» Бабченко Р.П.) довелося активно попрацювати, щоб оцінити уміння учасників привести докази своїх досліджень, зробити висновки, бути короткими і переконливими, вибрати найактуальніші теми проектів.
    Роботи учасників конференції оцінювалися в п'яти номінаціях:
- Економічні проекти ;
- Екологічні проекти ;
- Соціальні проекти ;
- Есе ;
- Театралізовані проекти.
     Журі нагородило учасників грамотами та сертифікатами .
    Актуальну тему з утилізації ТПВ в нашому місті та регіоні висвітлили учасники в номінації «Екологічний проект». Її злободенність підтверджується тим, що за відсутності в місті нового полігону і сміттєпереробних заводів в регіоні, за рік населення області викидає 2 млн.т. побутових відходів. «Зручності - вбивають нашу планету» - з такою темою виступив Бондаренко Єгор з ЗОШ № 50, керівник проекту Дьяченко Л.А. Вони переконали нас у тому , що пора закінчувати еру поліетиленових пакетів (які розкладаються в природі близько 100 років) і переходити до промислового випуску упаковок з екологічного матеріалу  (1 місце).
    У номінації «соціальні проекти » лідером виступила студентка педагогічного училища Орлова Дарья з проектом « Сміття - друге життя » , керівник Луговська О.Е.
    У номінації «економічні проекти» 1 місце вибороли студенти ДВНЗ «Макіївський політехнічний коледж» Долгушин Станіслав і Головня Владислав з проектом «Електротранспорт та гібридні авто - транспорт XXI століття », керівник Коваленко Л.М.
    У номінації «Есе » найкращою визнана робота «Екологічні проблеми Макіївки - проблема суспільства чи проблема кожного жителя міста?» Учениці Макіївського ліцею № 1 ЗОШ № 61 Туркзи Валерії , керівник Копилова М.М.
    Номінація « театралізований проект» викликала найбільший інтерес учасників. 1 місце по праву завоювали учні МЗШ № 80 за проект «Бережіть воду! » Екотеатра «Діти Землі» , в якому вони повідали нам про загрозу дефіциту води на планеті в результаті незбалансованих видів діяльності людей (керівники театру Мельникова М.М. та Новаковська Л .І.).
    А ось 2 місце зайняли господарі конференції за проект «Лампа завтрашнього дня», представлений студентками ДВНЗ «Макіївський політехнічний коледж» Коровкіної Дариною, Насибова Христиною, Хорошилової Валерією і Верьовкіної Марією (керівники : Коваленко Л. Н і Стеценко Т. Ю.). Проект розкрив тему енергозбереження та ртутьвмісних відходів від вийшли з ладу люмінісцентних ламп.
    Журі високо оцінило виступ агітбригади коледжу «Екомечта», яка дуже урізноманітнила хід конференції, піднявши в ігровій формі теми забруднення продуктів харчування, води, атмосфери і відсутність сучасних сміттєвих полігонів.
    Міська конференція об'єднала молодь міста у пошуках рішень екологічних проблем на принципах сталого розвитку і надалі сприятиме обміну досвідом в освіті для збалансованого розвитку на місцевому, регіональному та всеукраїнському рівнях.
     Приємно відзначити, що більше всіх проектів представили організатори конференції . Виступи студентів ДВНЗ "Макіївський політехнічний коледж" відрізнялися різноманітністю тематики та креативними формами захисту. Матеріали конференції будуть узагальнені у збірнику робіт «Освіта для збалансованого розвитку. Досвід працівників освіти Макіївки ».
    Сподіваємося, що багато проектів студентів та учнів шкіл зможуть зацікавити виробничників і підприємців нашого міста для вирішення актуальних екологічних проблем.

2 комментария: